HVC

Op 10 oktober 2017 is het 40 jaar geleden dat de Hegelsomse Volleybal Club (HVC) werd opgericht.

HVC werd opgericht in 1977 door twee toenmalige bijna buren en bewoners van de Reysenbeckstraat, te weten Gert van de Ven en Hay Arts. In Hegelsom waren er destijds als je wilde gaan sporten maar twee mogelijkheden. Voor de jongens/mannen was er de voetbalclub en voor het meisjes/dames de korfbalclub. Het alternatief was een sportvereniging waarin eenieder zich bij kon aansluiten. Bij de oprichtingsvergadering in Zaal Custers op 10 oktober 1977 kwamen 40 belangstellenden een kijkje nemen en werd gelijk de start gemaakt voor een nieuwe vereniging die de naam HVC (Hegelsomse Volleybal Club) meekreeg en direct 32 leden kon registreren.

In de beginjaren kreeg men veel ondersteuning van de buren uit Meterik waar men al enige jaren ervaring had in het organiseren/besturen van volleybalactiviteiten. In het seizoen 1978-1979 gingen direct maarliefst 4 teams van start in de nevobo-competitie. Sportief gezien waren de resultaten in de beginjaren niet om over naar huis te schrijven maar dat veranderde vrij snel naar gelang de ervaring toenam.

Om het hoofd financieel boven water te houden heeft de volleybalclub nogal wat acties op touw gezet. Zo was er in het begin de fameuze hanenaktie met verse en diepvrieskippen in het “tuutendorp”. Het was een tijdrovende actie met vele anekdotes van de verkopers. De handmelkaktie die groots werd opgezet was een grote flop, evenals de pennenactie die ook geen doorslaand succes was. De grote 'klappers' werden gemaakt bij het champignonstellingen bouwen bij de firma Heijer aan de Stationsstraat. Daarna kwamen jaarlijks tot en met 2007 de leden van HVC huis-aan-huis in Hegelsom met de geliefde kerstster, waarmee ze niet alleen vele woonkamers opfleuren maar zeker ook de kas van HVC. Vanaf 2008 zijn de kerststerren verruild voor theelichten, die ook huis-aan-huis worden verkocht.


Het buitentoernooi van HVC beleeft in 2017 haar 35e editie en is uitgegroeid tot een ware Hegelsomse volleybalpromotieactiviteit waarin vele vrienden, straten en families elkaar ieder jaar bestrijden.

Inmiddels heeft de vereniging een prominente plaats veroverd in het zeer actieve Hegelsomse verenigingsleven. De ruim 150 leden tellende club kent een zeer grote recreatieve afdeling (2 herenteams en 2 damesteams) en in de seniorencompetities (1 herenteam en 2 eigen damesteams) maken voormalige jeugdleden de dienst uit, met aanvulling van buitenaf. De nu ruim 60 leden tellende jeugdafdeling wordt ook steeds groter door de opkomst van het zeer succesvolle circulatieminivolleybal. Uit dit alles is wel op te maken dat de vereniging nog steeds leeft als nooit tevoren. Door een intensieve samenwerking met de volleybalclubs Athos'70 (Sevenum), AVOC (America) en VCM (Meterik) zijn er een boel gemixte jeugd- en seniorenteams actief in de Nevobo-competitie.

In oktober 2017 zal HVC groots haar 40-jarig jubileum vieren. In seizoen 2018-2019 zal HVC gaan fuseren met AVOC en VCM tot één grote nieuwe volleybalclub!